iDnes |

JAKUB PLŠEK ŠTŘELCEM V ČESKÉ LIZE

Když jedenácti zásahy táhl Sigmu do předkola Evropské ligy, logicky zaujal velkou trojku: kolem Plška kroužily Slavia, Plzeň i Sparta.

Leč pokaždé si vybraly jinak. Pětadvacetiletého rodáka ze Vsetína to možná poznamenalo; v minulé sezoně se prosadil jen pětkrát a poslouchal štiplavé poznámky, že co si přímo na Andrově stadionu v létě vzal svou milou, přestal mířit přesně.

Avšak letos pod novým trenérem Radoslavem Látalem zase nápadně pookřál. Zatímco dynamika je jeho slabinou, koncovka předností. Počíná si v ní na české poměry až mimořádně klidně; výborný výběr místa, díky technice a herní inteligenci i široká paleta řešení - brankáře umí překonat dělovkou z dálky, lobem, umístěnou placírkou za tyč, hlavičkou nebo ještě zahoupe rameny, míč zasekne a rutinérsky uklidí.

„Plšek je výjimečný hráč,“ chválí oporu Látal. Naposledy se o tom přesvědčili sparťané....

...Viděli jste, jak do posledního dechu zarputile napadal nervózní sparťanské obránce na konci zápasu? Jakub Plšek má jiné fotbalové přednosti než atletické, ale v neděli večer na Letné hrál urostlý záložník Olomouce v lijáku velký zápas.

Vydal se, vyhrával souboje, udržel míč, přesně kombinoval a především dvěma zásahy pomohl Olomouci k cenné remíze 3:3, čímž se mimochodem prostřílel do čela ligových kanonýrů.

V osmém kole se trefil už pošesté. Překvapuje vás to?
Nemuselo by zase tolik. Plškovo jméno se v kolonce střelců v zápisech o utkání objevuje pravidelně. Za poslední tři sezony nasázel v Olomouci 34 gólů. Lhostejno že osmnácti z nich ještě ve druhé lize pomohl s postupem. Na záložníka znamenitá čísla. Neběhá jich v lize tak moc, kteří se dostanou za ročník přes deset branek, což je hranice, kdy už movití zájemci zbystří.

Pohoda, zdá se z tribuny, že? Běžet sám na bránu a zakončit po zemi kolem stojné nohy brankáře Nity ale zase taková legrace není. Respektive v bojovné lize je až mnoho hráčů, kteří by zpanikařili a narvali balon do gólmana.
Plšek mezi ně nepatří. Hosty poslal do vedení 2:1.
Záhy ovšem sparťané otočili na 3:2. Jenže v 74. minutě je znovu načapal pan Koncovka.
Křídelník Falta levačkou nadýchaným centrem poslal míč na zadní tyč, kterou Plšek zavřel dokonale: z nulového úhlu zaskočil hlavičkou Nitu chyceného do vlastní sítě.Koncovka.

Srovnal divoký mač, prstem před ústy tišil bouřku na nebesích i nespokojené tribuny. „Rozhodla efektivita, Sparta si vypracovala nejméně čtyři gólovky, otočila zápas a vypadalo to s námi všelijak. Pak mě Falta našel skvělým centrem a z minima jsme vytěžili maximum,“ cenil si. „Je to vyválčený bod. Doma je Sparta silná.“ Svého otce, sparťana, tak potěšil i zarmoutil. „Nebude moc rád,“ usmál se.
Přitom syn nemusel ani nastoupit, kdyby vyšly námluvy s maďarským Puskás FC, který podle deníku Sport měl před koncem přestupního termínu navýšit nabídku za Plška na 20 milionů korun.
Jenže Olomouc nemá jiného střelce. Vytáhlý blonďák se postaral o více než 50 procent jejich branek. Jednání krachla. „Pro mě to zhaslo a myslím jen na Sigmu,“ povídá. „Jsem rád, že mi to padá, můžu klukům pomoct k bodům a doufám, že to bude pokračovat i po reprezentační pauze.“

V tom případě by Plšek nemusel mívat o reprezentační pauze volno. A nabídka by mohla přiletět i z lákavější adresy.

Aktuální články

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...

NOVÉ DRESY FASTAVU POKŘTĚNY VÝBORNÝM VÝKONEM A VÝHROU

Zápas měl vysoké tempo hned od 1.min. My jsme byli aktivní a hostující golman musel krýt dvě těžké střely. Bohužel to byli oceláři,...