Radek Štohl |

KE VSETÍNU MÁM VELKÝ VZTAH , USMÍVAL SE SUCHOPÁREK

Teprve nedávno převzal fotbalový reprezentační výběr do 18 let. Hned při své premiéře se dočkal výhry. Hlavní trenér této kategorie Jan Suchopárek ve středečním odpoledním vystoupení dovedl české naděje k vítězství nad divizním Vsetínem 3:0. „Pro nás je to první utkání s novým týmem. Jsme rádi, že jsme zápas na krásném stadionu mohli absolvovat, počasí nám vyšlo. Soupeř byl velice dobrý a ohleduplný, prakticky nedošlo k zákroku, který se musel řešit. Utkání se divákům mohlo líbit, nám přineslo, co jsme chtěli. Zdejšímu fotbalu patří velký dík, přístup byl vážně skvělý, “ liboval si vicemistr Evropy z roku 1996.
Jan Suchopárek je se Vsetínem propojený díky rodnému Kladnu. Do města však zavítal vůbec poprvé.
Ani se hvizdem hlavního rozhodčího pro 51letého rodáka z Kladna utkání neskončilo. Svým svěřencům ještě několik minut před střídačkami udílel pokyny, které by si přál vidět v dalších zápasech. S utkáním přesto byl spokojený. „Chtěli jsme být aktivní. Splnilo to všech 22 hráčů, kteří se v průběhu zápasu dostali na hřiště. Máme to také trochu jako studijní materiál – hráče úplně neznáme, tak jsme na vlastní oči chtěli vidět, jak se chovají v utkání. Máme to natočené, něco si rozebereme. Tým má dobrý potenciál. Někteří hráči se do budoucna můžou posunout na nejvyšší úroveň," věří Jan Suchopárek.

Vaši svěřenci nastoupili proti zkušeným hráčům. Někdy navíc byly k vidění ostřejší zákroky. Může to klukům pomoci do dospělého fotbalu?
Kluci k tomu musí přistupovat jinak, být chytří. Obstáli ale velice dobře. Někteří navíc už mají zkušenosti z mužského fotbalu, v dohledné době si tím projdou všichni. V rámci přípravy je to určitě dobré.

Utkání navštívil relativně vysoký počet diváků. Překvapilo vás to?

Jsem rád, že kluci takový zápas mohli odehrát a zažít ho. Na podobná utkání si musí zvykat. Někteří z toho mohli být nervózní. Pravidelně ale s nimi děláme rozhovory a je důležité, aby jak na hřišti, tak i mimo něj získávali sebevědomí. Pro rozvinutí lidské a herní stránky to jsou spojené nádoby.
.
Na soustředění jste nominoval hráče z domácí ligy. Z jakého důvodu v ní chybí Samuel Grygar z Interu Milán či Lukáš Ambros z Wolfsburgu?
Jsme s nimi v kontaktu, domluveni. Jedná se o osvědčené hráče a zvláště v této době je ze soutěží nechceme tahat. Samuel Grygar hraje finálový turnaj za U18, kde to ještě není úplně hotový. Požádal nás, aby mohl zůstat v Itálii. Lukáš Ambros má problémy s třísly, tak jsme se domluvili, ať si zranění doléčí.
Koncem června ho už čeká příprava. S těmito hráči počítáme do dalších srazů a střetnutí.

Soustředění máte v Baťově. Proč jste si na přípravné utkání vybrali právě Vsetín?
Podle zpráv, jaké jsme měli, tak vsetínský fotbal má velice dobrou mládež. Když jsme oslovili funkcionáře, tak byli nadšeni. A to jsme nevěděli, jestli se utkání vůbec bude realizovat, prakticky se rozhodlo až tento týden. Michal Horňák navíc pochází ze Vsetína, což trochu hrálo svoji roli, nebyla to však zásadní věc. Potvrdila se intuice, že zápas se povede. Je to dobře.

Jaký máte osobně vztah ke Vsetínu?
Přiznám se, že ve Vsetíně jsem poprvé, mám k němu však velký vztah. Jsem totiž kladenský patriot a bylo tady hodně kladenských hokejistů, kteří jsou mí kamarádi. Když jsem byl na Lapači na návštěvě, tak jsem poslal fotku Pavlu Paterovi. Ten jen ukazoval palec nahoru. Prožil zde krásné období.

Ochutnal jste už zdejší slivovici?
Počítám, že ji ochutnáme. (s úsměvem) Samozřejmě to k tomu patří. Pro mě jsou však nejoblíbenější frgály.

Český seniorský tým brzy čeká Euro. Jaké mu dáváte šance?
Postup do elitní skupiny Ligy národů ukazuje, že tým má velkou kvalitu, potenciál a budoucnost. Věřím, že na Euru se ukáže, že může dojít nejen ze skupiny, ale i dále. Bude patřit k lepším týmům. Samozřejmě je potřeba kousek štěstí. Musíme však dávat branky. Utkání, která jsme nezvládli, tak v nich jsme se střelecky neprosadili.

Zdroj: https://valassky.denik.cz/fotbal_region/pocitam-ze-slivovici-ochutnam-usmiva-se-suchoparek-ke-vsetinu-ma-velky-vztah-202.html

Aktuální články

VYUŽITÍ DRUHÉ TRAVNATÉ PLOCHY - LHOTA U VSETÍNA

„Můžeme s radostí oznámit dobrou zprávu, co se týče většího tréninkového působení na přírodní trávě. Není žádným velkým...

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : 1.FC VIKTORIE PŘEROV

V utkání dvaadvacátého kola přivítají vsetínští fotbalisté nebojácné, houževnaté a především velmi perspektivní mužstvo 1. FC...

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...