Petr Říha |

PODZIMNÍ ÚKLID NA UMĚLCE POD PECNÍKEM

V sobovu 19.11. proběhl na umělce Pod Pecníkem podzimní úklid, spojený s opravami oplocení a ruční údržbou.
Protože situace ve sportu (a fotbale zvlášť ) není úplně nejrůžovější, co se týče financování údržby sportovišť, museli jsme si opět pomoci sami. Na jaro jsme v akci „Z“ s trenéry, před prestižním turnajem natírali (za svoje) zdi na Tyršovce a upravovali okolí městského hřiště, abychom se nemuseli stydět pozvat si k nám věhlasné týmy.
Nyní na podzim proběhla obdobná dobrovolnická brigáda i na umělce Pod Pecníkem.


Protože poté, co v Praze soudružka náměstkyně na jaro 2017 rozdělovala dotace nejen na údržby sportovišť někde v soukromém bytě a skončila s tehdejším bosem ve vazbě (a ministryně na dlažbě), se zbortily následně i dotační tituly a žádné peníze na údržbu sportovišť v roce 2017 nebyly, pro takové kluby jako jsme my, poskytnuty.

A tak jsme opět svolali dobrovolnickou akci trenérů. Ti, kteří nebyli na turnajích s mládeží, tak přišli a za  dopoledne se udělalo kus práce.
V prvé řadě jsme museli opravit plot kolem umělky, který nám nezvaní hosté téměř rozmontovali, v průběhu letních měsícú. Jen nové šroubovací spony, které drží šponovací dráty v plotech nás stály 2,5 tisíce.
Uklízelo se, hrabalo se listí, opravovalo se, sešívalo se oplocení, opravovaly brány.  A rozvážely se „ručně“ granule zpět po hřišti….
Kde ve státním rozpočtu letos skončily peníze, které byly na toto pro rok 2017 vyčleněny , to už se asi nikdy nedovíme.
Jisté je jedno , že nebýt takovýchto „magorů“ , kteří dnes na umělce makali, a každý den makají, tak kdoví jak by to celé se sportem u nás v republice vypadalo. Trenéři za pár kaček trénují mnoho desítek hodin měsíčně děti a pak ještě jdou dělat zdarma údržbu sportovišť !?!? Sportovišť , o které by se snad v civilizovaném světě, ve kterém všichni myslíme, že žijeme, měl postarat stát. Nejen za daně těchto trenérů, kteří ještě k tomu musí chodit do zaměstnání, aby je odvedli. Evidentně máme ještě do civilizovaného světa kus cesty.

Uvidíme jak to bude s finančními prostředky na údržbu sportovišť vypadat příští rok, až bude vláda a nový ministr. Situace v této chvíli není nijak růžová a pokud se nestane zázrak, tak nezbude, než nastavit takový režim, že kdo bude chtít na umělce Pod Pecníkem sportovat v roce 2018 (v dopoledních hodinách) , tak bude muset přihodit do společné kasy nějakou kačku. Z této kasy se pak budou dělat povinné údržby, bez kterých přijdeme o certifikaci a možnost využívat toto hřiště.
Snad se stane zázrak a nebude se opakovat situace jako v roce 2017, že dotace na údržbu byly zcela zrušeny a na všechny další  žádosti jsme dostali jen odpověď v podobě  vztyčeného prostředníčku: „Nejsou peníze“.
Pokud  nepříjde  radikální změna situace, tak se budeme vracet někam do sportovního pralesa, místo toho abychom se posouvali vpřed.

Několik snímků z akce si můžeme prohlédnout ve fotogalerii. Otestovali jsme i novou reprosoustavu a ozvučení, za což děkujeme Vsetínské sportovní ale … snad tam po čase nezbude jen na vyhrávání do tmy večer, když nebude za co vyměnit výbojky v lampách na stožárech kolem umělky, jako se tomu stalo letos :-(

Jště jednou děkuji trenérům a kolegům z vedení. Všem, kteří jsme se  akce  zůčatnili. 

Aktuální články

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...

VSETÍN S PĚTI RŮZNÝMI STŘELCI UDĚLAL SE ŠTERNBERKEM RYCHLÝ PROCES

Trenér Lukáš Pazdera : "Musím říct, že jsme měli raketový nástup a v 11. minutě jsme vedli 0:3. Samozřejmě sebevědomí přirozeně...

VSETÍN MĚL RAKETOVÝ NÁSTUP, PO JASNÉ VÝHŘE 5:1 PŘESKOČIL BZENEC A JE TŘETÍ

Tak brzy hotovo na jaře ještě neměli. Fotbalisté divizního Vsetína v sobotním zápase 21. kola vyřídili domácí Šternberk 5:1 a...