Jiří Kořínek |

ÚSPĚŠNÁ JARNÍ PREMIÉRA, KTERÁ MÍSTY OBOUSTRANNĚ BOLELA

FC Vsetín – TJ Skaštice  2:1 (2:0)

O dlouhé zimní přestávce nezůstal ve vsetínském mužstvu kámen na kameni. Do kádru se po půlročním působení v Holešově vrátil Adam Bahounek a Tomáš Mlýnek. Navíc posílil tým David Kučera, Dominik Hnilo a brankář Viktor DeGano. Vrátili se odchovanci z hostování z krajských soutěží. Do jaké míry se doplnění povedlo, ukážou až následující dny a týdny.
K prvnímu mistrovském utkání v odvetné jarní části divize „E“ nastoupili Vsetínští proti nevyzpytatelnému soupeři z Skaštic. Vzhledem k tomu, že v průběhu týdne panovaly velmi příznivé klimatické podmínky, odehrál se tento souboj na hlavním hřišti v Tyršově ulici. Poněvadž během celého podzimního zápolení získal domácí celek pouhopouhých jedenáct bodů, stal se zápas pro Valachy nesmírně důležitý !!

Již úvod naznačil, že se bude jednat především o taktickou bitvu. Domácí začali střetnutí po oboustranném „oťukávání“ mírným tlakem, jenž však trval necelých deset minut. Na jeho konci zahrávali rohový kop Bahounkem, který odvrátil skaštický Glozyga do bezpečí. Poté se hra v poli srovnala a děj se odvíjel převážně mezi oběma šestnáctkami. Přišla však 16. minuta, kdy kousek za vlastním velkým čtvercem chyboval hostující Frýdl, čehož dokonale využil mladý domácí středopolař Hruška a z hranice šestnáctky přízemní technickou střelou kolem vybíhajícího brankáře Vrby poslal svůj tým do vedení. Vsetínské mužstvo se částečně uklidnilo a opět začalo diktovat tempo hry. Ve 24. minutě Surovec krásnou střelou ze střední vzdálenosti vystrašil Vrbu, ten míč s velkými problémy vyrazil pouze před sebe, avšak dorážející Mlýnek se ocitl v ofsajdu. Ve 28. minutě předvedl učebnicové sólo po levé straně do trestného území domácí novic v základní sestavě Mikuš, ovšem jeho střela skončila mimo levé tyče hostující svatyně. Krátce na to zahrozili poprvé i Skaštičtí, když unikl po pravé straně Kvasnička, ideální příhrou vybídl ke skórovaní Drábka, jenže vsetínský gólman Eliáš jeho prudkou střelu po zemi vynikajícím zákrokem zneškodnil. Následovala téměř patnáctiminutovka nezáživného fotbalu, kdy se oba soupeři předháněli v nepřesných přihrávkách a pohledných akcí bylo na ploše jako šafránu. Jediné, co především vsetínské fanoušky zvedalo ze sedadel, byla často velmi tvrdá hra hanáckého týmu. Vsetínští se však unfair zákroky nenechali vyvést z míry, v některých případech se svému sokovi přizpůsobili a v 39. minutě si našli na protizbraň hostů nejlepší možný a účinný prostředek. Z pravé strany po přečíslení hostujících řad postupoval neohroženě Kučera, nasměroval přesně míč na nabíhajícího Mikuše, a ten tvrdou nechytatelnou střelou po zemi ze vzdálenosti přibližně deseti metrů zaslouženě zvýšil náskok domácích na nadějný dvougólový. Jak se později ukázalo, tato branka „do šatny“ rozhodla o zisku tří bodů pro domácí.
Do druhé půle vstoupili o poznání lépe hosté. Krátce po zahájení měli možnost zahrávat trestný kop zpoza velkého čtverce obávaným střelcem a kapitánem mužstva Konečníkem, který naštěstí pro domácí skončil pouze ve zdi. Naopak domácím se naskytla standartní situace v 52. minutě, kdy na přesný míč směrovaný do pokutového území nejvýše vyskočil Vítek, jehož výborná hlavička skončila těsně nad břevnem Vrbovy svatyně. Další situace k navýšení stavu vykrystalizovala v 63. minutě, v níž Hruška nádhernou „petelicí“ orazítkoval pouze levou tyč. Hosté kontrovali v 68. minutě, kdy po Konečníkově trestném kopu mířil vedle Kvasnička. V tomto časovém horizontu začalo tempo hry gradovat a příležitosti ke skórování se nabízely oběma souborům. A v jedné z nich se objevil znovu, v tomto utkání velmi dobře hrající Hruška, ale Vrbovi poslal levačkou do náruče prakticky „malou domů“. Záhy na to opět Hruška tentokrát vypálil výborně, Vrba se však překvapit nenechal. V 68. minutě se blýskl po dlouhé absenci, způsobené zraněním, s přehledem hrající Mydlář, probil se až do pokutového území soupeře, ale po jeho přihrávce následovala nepříliš vydařená střela Kučery. V 70. minutě se opět připomněl nestárnoucí skaštický Konečník, projektil však ze třiceti metrů poslal vysoko nad. V 82. minutě byl nucen domácí trenér Vojvodík provést dvě výměny, u Mydláře z důvodu drobného zranění a Hrušky jednak z částečného vyčerpání, jednak především kvůli nebezpečí vyloučení, které mu hrozilo zejména po obdržení žluté karty. O tři minuty na to se po obléhání vsetínské klece dostali ke slovu i hosté. Nejprve Eliáš vytáhl jeden ze svých bravurních zákroků, kdy vychytal střílejícího Beneše a zdálo se, že nebezpečí je zažehnáno. Jenže jeho spoluhráči v obraně nedokázali pořádně odkopnout míč, který se dostal na kopačky Menšíka, a ten již z bezprostřední blízkosti nezaváhal. Od tohoto okamžiku nastalo na velmi dobře připraveném pažitu drama. Hosté vycítili šanci stav srovnat a během posledních minut si vytvořili silný tlak. Avšak dosáhnout remízy se jim již ke spokojenosti domácích hráčů a diváků nepodařilo, a to i přesto, že objektivní hlavní rozhodčí Jílková nastavila čas o necelé čtyři minuty.
Závěrem lze říci, že vsetínské mužstvo splnilo svou povinnost zvítězit, předvedlo po většinu střetnutí solidní výkon, za což mu patří poděkovat. Je však nutno vyzdvihnout i vystoupení soupeře, který zejména v poslední dvacetiminutovce prokázal svou sílu.

Sestava domácích: Eliáš – Mikuš, Šulák, Dulík, Mydlář (82. min. Jančina) – Kučera, Vítek,
Bahounek, Surovec, Hruška (82. min. Stuchlík) – Mlýnek (90. min. Zbranek)

Aktuální články

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU 8.4.2024

V pondělí 8.4.2024 proběhne od 17:00 v Kapka resortu další letošní valná hromada. Zváni jsou pochopitelně všichni členové spolku FC...

PRVNÍ VÝHERCE NOVÉHO DRESU FC FASTAV VSETÍN

Jak bylo slíbeno, v průběhu prvního zápasu byl vylosován z řad fanoušků (kteří si zakoupili vstupenku) výherce nového dresu FC Fastav...

NOVÉ DRESY FASTAVU POKŘTĚNY VÝBORNÝM VÝKONEM A VÝHROU

Zápas měl vysoké tempo hned od 1.min. My jsme byli aktivní a hostující golman musel krýt dvě těžké střely. Bohužel to byli oceláři,...