Jiří Kořínek |

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : TJ SLOVAN BZENEC

Dalším soupeřem vsetínských fotbalistů bude na domácím stadionu v Tyršově ulici jeden z mála soupeřů z jihu Moravy, a to nebezpečný a velmi snaživý tým Bzence.
Počátky sportovní činnosti v tomto městě se datují již od roku 1920, kdy vojenští příslušníci zdravotního skladu a telegrafního útvaru poprvé oblékli trenýrky, košili s hvězdou na prsou a honili kulatý míč na místním plácku v části Dúbrava.
Studenti v Bzenci ale nezůstávali v ničem pozadu. Se zanícením a zápalem pro sport na čerstvém vzduchu a slunci shlukovali kolem sebe řadu dalších zájemců a založili klub S.K. Junior. Že to brali naprosto vážně, svědčí i vyžádané potvrzení Městského úřadu v Bzenci z dubna 1922, kterým se povolovalo hrát fotbal o nedělích a svátcích na shora uvedené Dúbravě. Nejdříve se zápolilo na půdě mezi kopkami sena, později o kousek dále „U Šištotu“. Vynaložením veškerého umu a přesvědčováním byly dřevěné kůly na branky získány od zámožného statkáře Růžice, míč zakoupen z těžce naspořených haléřů, a tak nastaly nekonečné boje na hřišti i na ulicích. Fotbal se hrál bez omezení času a až večerní šero nemilosrdně odpískalo konec zápasů. První průkopníci, složení převážně ze studentů, jako zakladatelé „Prvého kroužku“, nalezli v dohledné době v dalších utvořených klubech (Meteor, Slavia, Makabi) silnou konkurenci, které po porážkách od S.K. Junior – studentská jedenáctka – zanikají a začleňují se do řad „Prvého kroužku“. Ale i na tyto vítěze přišla pohroma dne 12. června 1922, kdy dostali pořádný výprask od SK Slovan Lideřovice po výsledku 0:5.To bylo však příliš silné koření pro Bzenčany. Ihned na to přichází z Lideřovic pozvání parlamentářů studentské jedenáctky na Dúbravu na jednu neděli odpoledne, kde bylo po krátkém jednání dohodnuto spojení obou kroužků pod názvem SK Slovan Bzenec....

....Výsledek sloučení se projevil již v říjnu 1926, kdy Bzenec porazil v té době silný SK Kyjov 3:1. V roce 1928 byl ustanoven řádný klub, ohlášený na příslušných místech a nastává skutečná veřejná sportovní činnost. Mimo kopané se provozovala také házená a později i hokej.
Tak jako ostatní sportovní odvětví, byl i fotbalový klub jednou nahoře, podruhé dole. V letech 1932–1934 byla zásluhou čestného člena klubu pana Leopolda Skály, který daroval kus pozemku na řádné hřiště, a za přispění městské rady i vlastní svépomocí, vybudována a oplocena plocha „U lesa“. V roce 1941 se Slovan probojoval do 1. B třídy. V době okupace a nasazení hráčů na nucené práce klub živořil. Spolková činnost se udržovala pouze schůzováním. Pět hráčů odešlo do ilegality a bojovalo v západních armádách ve Španělsku a Jugoslávii. Dva z nich položili životy na oltář svobody.
Dalších pronikavých úspěchů dosahoval Slovan v letech 1962–1963 již ve sjednocené tělovýchově, kdy se probojoval do okresního přeboru. Poté přišly další úspěchy i nezdary. Jeden rok hrálo mužstvo mužů 1. A třídu a po reorganizaci (snížení o osm mužstev) se opět vrací do okresních soutěží. Více než patnáct let trvalo úsilí funkcionářů, aby Bzenec opět patřil na výslunní, a to mezi nejlepší mužstva okresu Hodonín. Za svoji éru změnil klub několikrát název (TJ Slovan, TJ Slavoj, Tělovýchovná jednota), aby dnes užíval původní hlavičku Slovan.
V sedmdesátých letech minulého století začalo budování nového sportovního areálu v zámeckém parku. První povrch hřiště byl škvárový. Za vydatné pomoci města se podařilo zřídit tréninkovou plochu a hlavní hřiště se zatravnilo. Současně se postavily šatny pro čtyři mužstva. Po roce 1990 následovala jejich rekonstrukce a provedla se přístavba garáží a dvou bytů. O kvalitu hrací plochy se staral bývalý výborný hráč Petr Říha. Bzenec se chlubil v rámci regionu i velkými hráčskými osobnostmi, jako např. Antonínem Janečkem, Karlem Ulrichem, Ludvíkem Stočkem, Miroslavem Kováčem a z nejmladší generace Liborem Škodíkem.
Od roku 1985 se datuje zvýšený zájem o fotbal a postupně se muži znovu propracovávají až do 1. A třídy. Vedení oddílu se v té době zaměřilo zejména na práci s mládeží. Pro podporu bzeneckého fotbalu vznikl v roce 1991 fanclub. Ve své náplni měl především pomoc mládežnické kopané a zajišťování sponzorství pro utkání v domácím prostředí. Cíle si stanovil vysoké, ale pro nezájem členstva jeho činnost dne 29.08. 1993 skončila.
V posledních patnácti letech klub významně spolupracuje s městem Bzenec. Sportovní areál byl převeden do majetku města a údržba sportovišť se financuje z městského rozpočtu!!
V roce 2000 se dostal poprvé do Bzence i reprezentační fotbal. Na místním stadionu se uskutečnilo přátelské utkání „sedmnáctek“ České a Slovenské republiky. Za zmínku rovněž stojí mezistátní kvalifikační zápas o postup na ME v Německu sedmnáctiletých dne 29.04. 2004 mezi celky Dánska a Slovinska, které skončilo smírně 2:2.
V současné době je tým dospělých stálým účastníkem divize. Nejprve byl zařazen do jižní skupiny „D“, posléze přeřazen do skupiny „E“. V letošním soutěžním ročníku se mu však doposud příliš nedaří. Pohybuje se prakticky na hraně sestupových vod a jeho hlavním cílem je pochopitelně záchrana.
Podzimní měření sil obou soupeřů skončilo v Bzenci po vyrovnaném průběhu zaslouženou bezbrankovou remízou.
V minulém kole se mužstvu Bzence podařil husarský kousek, neboť v domácím prostředí porazilo výborný celek FK Kozlovice v poměru 3:2. Vítěznou branku vstřelil v 90. minutě Petr Kasala.
Ve středu dne 10.05. 2023 zajížděli Bzenečtí k dohrávce 20. kola na půdu Zbrojovky Brno „B“. Zde po velmi dobrém výkonu dokázali favorizovanému soupeři vzdorovat po celých devadesát minut a zásluhou střelecky disponovaného Tomáše Zůbka, který v 59. minutě vyrovnal na 1:1, si překvapivě odvezli cenný bod. Při této příležitosti je však třeba připomenout, že ve 48. minutě byl vyloučen domácí brankář Jakub Šiman a Bzenečtí hráli prakticky celý druhý poločas v početní výhodě. To ale samozřejmě jejich cenný úspěch nesnižuje.
V průběžné tabulce po jednadvacátém kole se celek Bzence pohybuje na 11. místě se ziskem 20 bodů (bilance: 5 – 5 – 11, skóre: 33 :54).
Mezi největší opory týmu patří David Šebesta, Martin Vaďura, Tomáš Zůbek, Dominik Pelikán a Petr Kasala.

Aktuální články

VYUŽITÍ DRUHÉ TRAVNATÉ PLOCHY - LHOTA U VSETÍNA

„Můžeme s radostí oznámit dobrou zprávu, co se týče většího tréninkového působení na přírodní trávě. Není žádným velkým...

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE : 1.FC VIKTORIE PŘEROV

V utkání dvaadvacátého kola přivítají vsetínští fotbalisté nebojácné, houževnaté a především velmi perspektivní mužstvo 1. FC...

Z DALEKÉHO SEVERU PŘIVÁŽEJÍ REKORDNÍ VÍTĚZSTVÍ

FK Šternberk – FC Fastav Vsetín 1:5 (1:3)K utkání jedenadvacátého kola zajížděli vsetínští hráči do Šternberku k celku, který je...